Dodurga boyu, Oğuz Kağan Destanı'na göre Oğuz Türklerinin 24 boyundan biri ve Kaşgarlı Mahmud'a göre Divân-ı Lügati't-Türk'deki yirmi iki Oğuz bölüğünden onaltıncısı; "Tutırka"lardır.Dodurga adlı yerleşim yerleri, isimlerini Oğuz Türklerinin 24 boyundan biri olan Dodurga boyundan almaktadırlar. (Tutırka) Oğuzların Boz-Ok'lar koluna bağlıdır[2]. Dodurga boyunun, Oğuz Han'ın altı oğlundan biri olan Ay Han'dan çoğaldığı kabul edilmektedir. Dodurga kelimesi eski Türkçe'de Ülke alan, mülk tutan, yerleşip sahip olan, yurt edinen anlamına gelmektedir[3].
"Dodurga" sözcüğü egemen anlamında da kullanılmıştır.
Anadolu'da Dodurga boyu
Bilecik ilinde Dodurga kasabası, Ankara'da bir kasaba, Çorum ilinde Dodurga ilçesi ve Denizli ilinde Acıpayam ilçesine bağlı Dodurgalar, Acıpayam|Dodurgalar]] kasabaları gibi bu boyun mensupları ile bağlantılıdır. SİVAS'ın Zara ilçesinde, Kızılırmak'ın her iki yakasında yerleşik olan Tödürge Köyü (Dodurga boyu'ndandır, köyün ismi Dodurgadan zamanla değişerek Tödürge olmuştur.
Köyün ortasından Kızılırmak nehri geçmektedir. Sivas’a ortalama 60 km uzaklıkta olup, Sivas-Erzincan karayolundan sağa dönülerek ulaşılmaktadır. Ana yola 400-500 metre mesafededir. Köye ayrılan yola varmadan önce, hemen yolun solunda Tödürge Gölü yer almaktadır. Tödürge köyü, eskiden küp imalatı ile meşgul olur ve bilinirken, bugün artık uğraşan kalmamıştır. Ancak halen, çevre köylerde Tödürge köyü Küpçü Köyü olarak bilinmektedir (Muhtar Abdülaziz ÖZSERÇE’den naklen 28 Ekim 2008). Tötürge Testisi, Tödürge Küpü, çevre köylerde ve Sivas ile Suşehri arasındaki yerlerde çok iyi bilinir ve tanınır.
Tödürge Köyü halkı, Anadolu'ya yerleşik olarak gelen ilk Dodurga boyu mensuplarıdır.),