Kayı boyu, Oğuz Kağan Destanı'na göre Oğuz Türklerinin 24 boyundan biri ve Kaşgarlı Mahmud'a göre Divân-ı Lügati't-Türk'deki yirmi iki Oğuz bölüğünden İkincisi; "Kayığ"lardır.
Oğuzların Bozok kolundan bir boydur. Osmanlı Hanedanı'nı bu boydan gelmiştir. Reşidüddin'nin listesinde sembolleri şahin, yani şahinlerin en büyüğü olan akdoğan'dır.
Kayı kelime anlamı olarak kuvvet ve kudret sahibi demektir. Kayı boyunun damgası, iki ok ve bir yaydan oluşur. Babası Gün Han ve dedesi Oğuz Han olan Kayı Han bu boyun ilk atasıdır.
Kayı Boyu,Osmanlının kuruluş dönemlerinde Evrenos Gazi ve Hacı ilbeyi gini beyleri ile balkanların fethinde büyük yararlılık göstermiş, Vardar ovası ve Kaza-i Cuma havarisine yerleşmişlerdir. ( Evrenos gazi ve Hacı İlbeyin aileleri bugün bile bilinmektedir.)
Osmanoğlu hanedanını içinden çıkardığı için, hanedandan hak iddia etme durumu söz konusu olduğundan,Osmanlı yöneticileri bu aşireti dağıtmak mecburiyetinde kalmışlardır.Gündüz Alp'in soyundan gelen Amuca ailesi ve aşiretin diğer üyelerini oluşturan Karakeçili Türkmenleri sürgüne maruz kalmışlardır.Amuca kabilesi Balkanlara,Karakeçili kabilesi ise Doğu ve Güneydoğuya dağılmıştır.Bu sürgün hareketlerinde İslamı yorum farklılıklarıda vardır.Kuruluş yıllarında genellikle Sünniliğin tasavvufi yorumlarını ve Aleviliği benimseyen Kayı boyunun,Osmanoğlu hanedanının Sünniliğin katı yorumlarına eğilmesi ve Nakşibendiyye tarikatiyle içiçe olmaya başlamasıyla aşirette Aleviliği terketmeyen birçok kişi bu sürgünlerden nasibini almıştır