Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


        Hoşgeldiniz :
En son ziyaretiniz : Perş. Ocak 01, 1970
Mesaj Sayınız : 0

 
AnasayfaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

 

 Tavla oyununun Tarihi

Aşağa gitmek 
2 posters
YazarMesaj
cemelma
Yeni Üye
Yeni Üye



Mesaj Sayısı : 1
Kayıt tarihi : 30/01/10

Tavla oyununun Tarihi Empty
MesajKonu: Tavla oyununun Tarihi   Tavla oyununun Tarihi EmptyC.tesi Ocak 30, 2010 11:42 pm

*Tavla oyunun ilk çıktığı dönemler tam olarak kestirilememektedir. Fakat Milattan önce 3000 ila 1700 yıllarında tavla oyununun bir versiyonunun insanlar tarafından kullanıldığına dair kalıntılar bulunmuştur.
*Bir tahtanın ve pulların oluşturduğu oyun sisteminin parçaları bulunduğu düşünüldüğünde, tarihçiler, o kalıntıların tavla oyununun ilk versiyonu olduğuna inanmaktadırlar.
*Bu kalıntılar muhtemelen MÖ 3000 yıllarında Eski Mısır'da yapılmış oyun araçlarıdır ve bunlara tavla yerine 'SENAT' ya da 'Otuz kareli oyun' denirdi. Zarların görevi ve oyunun kuralları bilinmemektedir.

*Sonradan, MÖ 2600 – 1700 arasında oyun, Pers İmparatorluğu zamanında, Mezopotamya'da Sümerler zamanında yaygınlaştı.
*Pers İmparatoru' nun başveziri Büzür Merih tarafından 1400 yıl önce bulunan tavla oyunu, dünyanın halen en pöpüler oyunlarından birisidir.
*Zaman kavramından alınan ilhamla tasarlanan oyunun zamana bu denli direnebilmesi ise oldukça etkileyicidir.
*Senenin birliği olarak tavla bir tanedir. Karşılıklı altışar hane 12 ayı temsil eder. 15 açık 15 koyu renk pul ayın 15 gece ve 15 gündüzünü simgeler...

NASIL BULUNDU?

Rivayete göre; eski zamanlarda (M.S. VI. yüzyıl sıraları) Hint imparatoru, satranç oyununu Pers imparatoruna, yanında bir mektup ile hediye olarak göndermiştir. mektubunda oyunla ilgili hiç bir açıklama yapmazken şöyle bir mesaj yazmıştır:

Pers İmparatoruna;
Kim daha çok düşünüyor,
Kim daha iyi biliyor,
Kim daha ileriyi görüyorsa
O kazanır.
İşte hayat budur...

Pers İmparatoru dönemin en alim veziri olan Büzur Mehir ile bu mesajı paylaşarak, ondan oyunu çözmesini ve kendisinin de karşılık olarak Hint İmparatoruna hediye edilmek üzere başka bir oyun icat etmesini ister. Vezir haftalarca çalıştıktan sonra gönderilen satrancın her taş hareketini ve oyunu çözer daha sonra da on günde tavlayı icad eder ve imparatora sunar.

Hint İmparatoruna tavla oyunuyla birlikte gönderilmek üzere şöyle bir mesaj hazırlanır:

Hint İmparatoruna;
Evet, kim daha çok düşünüyor,
Kim daha iyi biliyor,
Kim daha ileriyi görüyorsa
O kazanır.
Ama biraz da ŞANSTIR!
İşte hayat budur.

Başa Dön Oyunu Başlat


ŞANSIN ÖNEMİ;

*Düşündüğünüz zaman, aslında hayatın satrançtan çok tavlaya benzediğini görürsünüz... Her ne kadar "ne zar gelirse gelsin" oyunu kazanan usta tavlacılar olsa da; yine de tavla oyununda, -özellikle denk rakipler için; zarın yani şansın ne kadar önemli bir faktör olduğu yadsınamaz...

*Zar faktörünün etkisi bir yana; tavla oyununda 4500 civarında hamle ihtimali bulunmaktadır, bu vesile ile bilgi faktörü de mühimdir. Ne kadar bildiğiniz, çoğunlukla ne kadar şanslı olduğunuzdan daha önemlidir.

*Usta bir tavlacı, şans faktörüne bir kaç oyun kaybetse de; kendin göre zayıf olan rakibini çok büyük ihtimalle bir tavla partisinde yenmeyi başaracaktır. Ama tabii ki "Zarın Takılması" denilen ve hep en yanlış zarın geldiği, ya da "Rakibin Ballı Olması" gibi bir durumda da usta tavlacının bile yapacağı pek birşey yoktur.

*Dolayısı ile bir kez daha tavla oyununun şans ile stratejinin hayata uygun bir harmanı olduğu gerçeği karşımıza çıkmaktadır.

*Tavla, MÖ 1. yüzyılda başlayan, Roma İmparatorluğu zamanında da mevcudiyetini korudu, insanlar on iki çizgi anlamına gelen 'Ludus doudecim scriptorum' adlı bir oyun oynarlardı.

*Bu oyunun 'Senat' adlı oyunun bir çeşidi olduğu sanılıyor ve daha sonraları, günümüzün tavla kuralları'na benzeyen 'Tabula' adlı oyun Senat yerine oynanmaya başlıyor.

*'Tabula' oyunun gelişimi açısından tavlanın tarihinde önemli bir değeri vardır ve bunun sebebi de parayla oynanan ilk oyun olmasıdır. Bu oyun ile kumara alışılmıştır. Buna ilaveten, tavla tarihinin kitabı ilk kez yazılmıştır. Ancak ne yazık ki, bu yazılan kitap varlığını sürdürememiştir.

*MÖ. 11. yüzyılda, tavla İngiltere'de yayıldı ve aynı zamanda dünyadaki daha pek çok ülkede yaygınlaşmaya başladı; bunlardan bazıları: Almanya, Çek Cumhuriyeti, Fransa, İtalya, Çin, Türkiye, Yunanistan ve İspanya'dır. Tavla isimleri yayıldıkları ülkelerin kültürlerine göre farklı oldu. Oyunun adı olarak, Tavla terimi 1645 yılında bir İngiliz tarafından üretildi. Tavla terimi tahminen Sakson dilinden türetilmiştir ve araştrımacılar 'geri oyun' anlamında olduğunu ileri sürmektedirler.

*Tavlanın Asya ve Avrupa'da yayılması uzun sürmedi ve bugün coğrafi anlamda şimdiye kadar yaygın olarak oynanan oyunlar arasında en ünlü oyun olmayı başardı ….
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Cumhuriyet
Administrator
Administrator
Cumhuriyet


Mesaj Sayısı : 128
Kayıt tarihi : 06/08/09

Tavla oyununun Tarihi Empty
MesajKonu: Geri: Tavla oyununun Tarihi   Tavla oyununun Tarihi EmptyC.tesi Ocak 30, 2010 11:48 pm

Eyvallah Cem güzel makale Wink
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://kartalkafe.phpbb9.com
 
Tavla oyununun Tarihi
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Tarihi Türk Halkları ve Boyları

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
 :: Kültür :: Genel Kültür-
Buraya geçin: